skip to Main Content
   
Direct contact met onze specialisten   072 303 0009
Romus Geleidelijnen

Romus Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

ROMUS Access met slechts één doel: samenwerken aan het toegankelijk maken van gebouwen voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking in lopen, horen en/of zien. Openbare ruimten en gebouwen verbeteren dankzij een afgestemde samenwerking van tegels, leuningen, geleidelijnen, ribbelstroken, signaleringen en waarschuwingsnoppen.

Mats+Profiles is importeur van Romus en houdt van diverse items ook voorraad aan. Hebben wij uw product niet op voorraad? Levertijden vanaf 24 uurlevering. Met een hoog niveau van dienstverlening streven wij ernaar om u de best mogelijke service en prijs- kwaliteitsverhouding te leveren.

TOEGANKELIJKHEID - Algemene informatie

Per 1 januari 2017 is er een algemene verplichting ingegaan om gebouwen en bedrijven toegankelijk te maken voor mensen met een handicap of chronische ziekte.

Een aantal zaken m.b.t toegankelijkheid is in wet- en regelgeving vastgelegd onder regelgeving vooraf en regelgeving achteraf.

Onder wet-en regelgeving vooraf vallen de onderdelen uit het Bouwbesluit, die over toegankelijkheid gaan en het Normblad NEN 1814.

Onder wet-en regelgeving achteraf vallen de Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte en de algemene en specifieke bepalingen in het Burgerlijk Wetboek (nieuw per 1-7-2018 Afd. 6.10, Artikel 6.48, lid 1, lid 2).

Toegankelijkheid in het Bouwbesluit: Alle gebouwen in Nederland moeten voldoen aan het Bouwbesluit. Gemeenten mogen alleen een bouwvergunning afgeven als het ontwerp hieraan voldoet. In het bouwbesluit zijn slechts enkele eisen opgenomen die betrekking hebben op de toegankelijkheid van een gebouw. Veel nieuwe gebouwen voldoen dan ook wel aan het Bouwbesluit, maar zijn niet toegankelijk voor mensen met een beperking.

Het Nederlandse Normalisatie Instituut heeft voor de Toegankelijkheid van buitenruimten, gebouwen en woningen het normblad NEN 1814 ontwikkeld. Dit normblad is een bouwkundige vertaling van de uitgangspunten uit het Handboek voor Toegankelijkheid (een naslagwerk dat in samenwerking met de Chronisch zieken en Gehandicaptenraad is gemaakt), met eisen over de toegankelijkheid van buitenruimten, gebouwen en woningen.

Hoe om te gaan met deze richtlijn ” Toegankelijk Bouwen” heeft BAT (Bouw Advies Toegankelijkheid) een brochure uitgebracht (www.batutrecht.nl) gebaseerd op de richtlijnen uit de NEN 1814 en uit het Handboek voor Toegankelijkheid. Per besproken onderdeel geeft deze brochure aandachtspunten en criteria aan, waaraan de uitvoering moet voldoen. Daarnaast zijn er, in de vorm van opmerkingen, praktische adviezen opgenomen.

Aansluitend op deze aandachtspunten en critetia in uitvoering, komt ROMUS met oplossingsgerichte producten om toegankelijkheid voor zowel binnen als buiten te implementeren. Variërend van Gidslijnen/Geleidingsstroken, Podotactiele tegels/spijkers, doorlopende Leuningen, Trapmarkeringen, signaalborden in Braille tot aan allerlei antislip oplossingen. Bereikbaarheid en veiligheid “Design for All”.

Toegankelijkheid is de eigenschap van een object die maakt dat mensen de voorzieningen (ruimten, inrichtingselementen) behorende bij dat object kunnen bereiken en gebruiken.

Integraal toegankelijkheid: Alle voorzieningen die bij het object behoren, zijn voor alle bezoekers en gebruikers op een gelijkwaardige wijze bereikbaar en bruikbaar (inclusief de werkplek).

Geleidelijn: (kunstmatig) is een speciaal aangelegde gidslijn.

Gidslijn: (natuurlijk) is een door terreinelementen gevormde doorlopende lijn, die al lopend met de voeten gevoeld en met de taststok gesignaleerd en gevolgd kan worden.

Looproute: is de route die geschikt moet zijn voor wandelaars en voor mensen in een rolstoel.

Direct offerte ontvangen

Bel 072 303 0009 of vul onderstaand formulier in.

Back To Top
×Close search
Zoeken

Privacy instellingen

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. In de instellingen kunt u zelf kiezen welke cookies u wilt toestaan of wilt weigeren.

Privacy verklaring | Sluit
Instellingen