skip to Main Content
   
Direct contact met onze specialisten   072 303 0009
aluminium matten

Entreematten

INFORMATIE ENTREEMATTEN IN HET ALGEMEEN

Onderstaand vindt u een meer informatie over entreematten in het algemeen en geeft u meer informatie over concept, functie en doel van een goede entreematten:

ONTWERP INFORMATIE IN HET KORT:

Kies een maximale looplengte om de werking van de entreemat zo optimaal mogelijk te benutten.

 • Minimaal een minimum looplengte van ca. 3000 mm om een goede werking te genereren.
 • Looprichting zoveel mogelijk haaks over de profielen.
 • bij voorkeur de deurmat in een matput plaatsen.
 • Ideale situatie : binnen droogmat / buiten borstel- of schraapmat
 • Kies de afmetingen van de segmenten zodanig dat deze eenvoudig te plaatsen en uit te nemen zijn.

Neem contact op met Mats+Profiles voor een passend en vrijblijvend advies.

Wij adviseren u ook vrijblijvend in de ontwerp fase om de entree goed in uw bouwplannen in te passen.

De juiste keuze in entreematen :

 • Vermindert de onderhoudskosten (slijtage- en schoonmaakkosten).
 • Bij een effectieve toepassing van entreematten wordt de hoeveelheid vuil- en vochtinloop in een gebouw tot 90%  vermindert.
 • Voorkomt ongevallen door uitglijden waarvan 90% te wijten is aan vochtige vloeren.
 • Is een visitekaartje voor uw gebouw en vormt de brug tussen buiten en binnen.

Ga naar onze informatie tabs hieronder over entreematten en ontdek de mogelijkheden en juiste indelingen.

De Mattenzaak  is onderdeel van Mats+Profiles heeft een eigen Nederlandse productie- en installatie team.

Een goed entreemattenplan:

Entreematten zijn bedoeld om vuil en vocht van het schoeisel van uw bezoekers te verwijderen. Te korte matten kunnen vuil en vocht niet zo goed verwijderen als lange matten. Sommige matten zijn zo kort dat je er maar met één voet op stapt. Over sommige kun je zelfs helemaal heen stappen.  Idealiter heeft u twee soorten matten, die achter elkaar worden gelegd: primaire matten en secundaire matten en bij extreem weer misschien zelfs nog extra matten: tertiaire.

Wat doet een primaire entreemat? ( zone 1)

Dit is de eerste mat waar uw bezoekers op stappen. Deze mat heeft tot taak het grootste deel van het vuil af te schrapen. Het is zaak ervoor te zorgen dat elke voet ten minste twee keer contact maakt met de mat. Advies minimum looplengte = 2 meter. De primaire mat is dus de eerste lijn in het stoppen van vuil en vocht. De meeste primaire matten kunnen ook buiten worden geplaatst. Hiermee houdt u het ergste vuil en vocht buiten uw pand/woning en verbeterd daarmee uw leefklimaat. (ga naar entreematten)

Wat doet een secundaire entreemat? ( zone 2)

Dit is het volgende oppervlak waar uw bezoekers op stappen, nadat de primaire mat het merendeel van het vuil heeft verwijderd. De secundaire mat is bedoeld om het vocht te verwijderen. Hiervoor zijn 2-3 stappen per voet nodig. Advies minimumlengte = 4 meter. De secundaire matten stoppen vooral fijn stof een vocht.  (ga naar droogloop matten)

Wat doet een tertiaire entreemat? ( zone 3)

Deze matten zijn ideaal om extra neer te leggen op dagen dat de er veel verkeer is en het weer zorgt voor veel (vocht/sneeuw) inloop.  Deze matten liggen los en zijn voorzien van een anti-struikel rand aan 4 zijden. De Engelstalige noemen deze matten “Throw down mats” en dat dekt de lading je legt deze matten neer wanneer er behoefte is aan extra vuilvang. Ook is de “throw down mat” een uit gelezen mogelijkheid om een te communiceren en met uw klanten.  Logo, tekst, afbeeldingen er is zeer veel mogelijk.  (ga naar droogloopmatten)

Installeer daarom een mattensysteem dat werkt en:

• Bescherm uw vloerbedekking door middel van preventie.
• Verminder de slijtage en maximaliseer daardoor de levensduur van vloeren.
• Verminder de kans op uitglijden bij de entree.
• Houd reinigingskosten in de hand.
• Verbeter het imago van uw gebouw.

Hoe bepaalt u het beste waar u entreematten wilt leggen?

Het gaat erom dat de juiste mat op de juiste plek ligt. Dan profiteert u van lagere reinigingskosten. Bovendien vermindert u daardoor het risico van ongevallen door uitglijden en struikelen. Er zijn voor verschillende entrees verschillende oplossingen, afhankelijk van verkeersintensiteit, omgeving, rollend verkeer, zwaar verkeer, etc.

Alle belangrijke ingangen van uw gebouw moeten primaire schraapmatten en secundaire tapijtachtige matten hebben. In een kantoorblok zou dit de hoofdingang zijn. Bedenk dat ook entrees die door veel personeel worden gebruikt, matten nodig hebben. Loop het gebouw eens helemaal na en kijk waar er sprake is van aanzienlijk voetgangersverkeer. Denk aan verbindingen met andere gebouwen, productieruimten, magazijningangen etc.

De Mattenzaak heeft voor elke entree de juiste oplossing. Ons uitgebreide programma geeft ons het voordeel u een correct advies uit te brengen. In het uitzonderlijke geval dat er een mat behoefte is die buiten ons programma gaat, hebben we door onze jaren lange ervaring voldoende connecties in binnen en buitenland om u de juiste oplossing aan te bieden.

STAPSGEWIJZE AANPAK ENTREEMATTEN

Een mattensysteem werkt goed als het:

 • Vuil, zand en vocht afvoert en vasthoudt;
 • Voldoende looplengte heeft;
 • Er representatief blijft uitzien;
 • Eenvoudig te reinigen is.
 • De mat afgestemd is op uw entree
1 Vuil, zand en vocht afvoert

Als bezoekers over de mat lopen, moet deze het vuil van hun schoenen verwijderen. Gebruik een primaire ‘schraap’- of ‘borstel’-mat om vuil en zand te verwijderen. Gebruik vervolgens een secundaire mat om het vocht af te voeren.

Als een mat eenmaal het vuil, zand en vocht heeft afgevoerd, wilt u hiervan ook niks meer terugzien. Een goede mat houdt dit allemaal vast, op veilige afstand van het oppervlak. Bij een slechte mat blijft het op het oppervlak zitten, waardoor het door de volgende bezoeker verder het gebouw wordt ingelopen.

2 Voldoende looplengte.

Korte matten worden nauwelijks gebruikt en hebben onvoldoende oppervlakte om hun werk te doen. Een mat moet zo lang zijn dat bezoekers er meerdere stappen op zetten. Hoe meer stappen, des te beter de reiniging. (uitzondering hierop is de huiselijke sfeer waar de voeten over het algemeen geveegd worden bij binnenkomst).

3 Er representatief blijft uitzien

Tijdens slecht weer worden matten het zwaarst op de proef gesteld. Een ‘slechte mat’ ziet er al heel gauw smerig en doorweekt uit, terwijl een goede mat er de hele dag representatief blijft en zijn werk doet.

Bij vochtig weer moet de mat voldoende opname capaciteit hebben t.o.v. het aantal voetgangers om niet verzadigd te raken.

4 Eenvoudig te reinigen is

Matten die vuil van schoeisel afvoeren, moeten worden gereinigd. Bij een goede mat is dat geen enkel probleem; al het vuil laat zich door stofzuigers gemakkelijk verwijderen, en de mat blijft er perfect uitzien. Het reinigen van een slechte mat duurt langer en vaak maakt de mat helemaal geen ‘schone’ indruk.

5 De Mat op uw entree afgestemd is

Verschillende mat typen kunnen kwalificeren aan bovenstaande mat typen. Toch zijn er nog verschillen in de oplossing.  Zo is bijvoorbeeld de ene mat zeer effectief maar minder bestendig tegen rollend verkeer. Matten met uitgeborsteld rubber zijn oersterk maar hebben een mindere vochtopname per m2 dan een mat systeem met getufte tapijtinlage. En ook al is het geen “rocketscience” het is voor ons een kleine moeite u te helpen met de juiste keuze. Onze kennis, mattenprogramma en bronnen, geeft ons de gelegenheid u oprecht de oplossing aan te bieden waarmee u tevreden bent.

Waarom investeren in entreematten? 

Uit onderzoek blijkt:

 • Internationale onderzoeken tonen aan dat 80% van al het vuil komt via het schoeisel van bezoekers een gebouw binnen.
 • Vuil en vocht op harde vloeren veroorzaken een veiligheidsrisico en veranderen tapijten in modderbanen.

Uit Zweeds onderzoek (“Den onda cirkeln” van Bo Zetterqvist) blijkt dat schoonmaakkosten

 • maar liefst 86% uitmaken van de kosten van vloerbedekking.

De kostenspecificatie over de gemiddelde levensduur van 7 jaar van vloerbedekking in een openbare /werk ruimte is als volgt:

 • 86% Onderhoud
 • 10% Aanschaf en installatie
 • 4% Reparatie
 • 80% van het aanwezige vuil in een gebouw wordt via de schoenzolen van buiten naar binnen gelopen.
 • Schoner leefklimaat begint bij een goede schoonloopzone!

Veiligheid & entreemat

Als vocht en vuil het gebouw worden ingelopen, kunnen harde vloeren gevaarlijk worden. Op natte dagen raken huurmatten verzadigd met water. Hoeveel kost het om een bezoeker schadeloos te stellen die op uw vloer uitglijdt? Losliggende matten ZONDER primaire en secundaire matten verzadigen, bewegen en er komen kreukels in. Dit vormt een struikel risico en het voldoet niet aan de eisen.

Huurmat:  entreematten huren of kopen?

Entreemat aanschaffen is voordeliger dan het huren van entreematten. Gehuurde matten worden in de regel los gelegd zonder vaste matten en worden elders gewassen.

Kosten

Een gemiddelde huurmat van 120x 180 cm (2,2 m2) kost maar € 5,- per week. Dat lijkt goedkoop, maar het komt wel neer op € 260,- per jaar. Het entreematten programma van De Mattenzaak begint al bij € 55,- voor een gelijkwaardige schoonloopzone (deze gaat 3 – 5 jaar mee). De systeemmatten beginnen bij € 215,- en hebben een hogere effectiviteit en een gaan zelfs bij de meest zwaar belopen entrees meer dan 5 jaar mee.

Onderhoud

Huurmatten worden voor u gewassen. Maar tijdens de schoonmaak stofzuigt uw matten toch al als onderdeel van de dagelijkse routine. Matten, of ze nu gehuurd of gekocht zijn, worden dus toch al gereinigd. De schoonloopzones die De Mattenzaak in haar programma heeft, behoeven geen chemische wassing en blijven representatief door regelmatig stofzuigen. Tevens bieden we een periodieke diep reiniging aan voor uw matten. Kijk bij onze onderhoud service voor meer info.

De projectwaardige schoonloopzones hebben een betere vuil vasthoudende structuur dan de huurmatten. De systeem matten hebben een structuur waarbij vuil onder het loopoppervlak wordt opgeslagen en voorkomen daarmee zelfs op de drukst belopen entrees dat het vuil verder in het gebouw wordt gelopen. Wasbare matten hebben vaak een hoog vochtopname maar houden deze ook lang vast, waarbij het risico bestaat van versnelde groei bacteria en de matten gaan ruiken (vaatdoekje)

Back To Top
×Close search
Zoeken