skip to Main Content
   
Direct contact met onze specialisten   072 303 0009
schoonloopmatten

Droogloopmatten

Kijk ook bij onze entreemat systemen

Systeem entreematten met bijvoorbeeld borstels
maken een perfecte combinatie met droogloopmatten.

INFORMATIE DROOGLOOPMATTEN IN HET ALGEMEEN

Onderstaand vindt u een meer informatie over Droogloopmatten in het  en geeft u meer informatie over functie en doel van een goede Entreezone:

ONTWERP INFORMATIE IN HET KORT:

Kies een maximale looplengte om de werking van de droogloopmat zo optimaal mogelijk te benutten.

> Minimaal een minimum looplengte van ca. 3000 mm om een goede werking te genereren.

> Ideale situatie : binnen droogmat / buiten borstel- of schraapmat

Neem contact op met Mats+Profiles voor een passend en vrijblijvend advies. 

Wij adviseren u ook vrijblijvend in de ontwerp fase om de entree goed in uw bouwplannen in te passen.

Huurmat:  Droogloopmat huren of kopen?

Een Droogloopmat aanschaffen is voordeliger dan het huren van entreematten. Gehuurde matten worden in de regel los gelegd zonder vaste matten en worden elders gewassen.

Kosten

Een gemiddelde huurmat van 120x 180 cm (2,2 m2) kost maar € 5,- per week. Dat lijkt goedkoop, maar het komt wel neer op € 260,- per jaar. Het Droogloopmatten programma van De Mattenzaak begint al bij € 55,- voor een gelijkwaardige schoonloopzone (deze gaat 3 – 5 jaar mee). De systeemmatten beginnen bij € 215,- en hebben een hogere effectiviteit en een gaan zelfs bij de meest zwaar belopen entrees meer dan 5 jaar mee.

Onderhoud

Huurmatten worden voor u gewassen. Maar tijdens de schoonmaak stofzuigt uw matten toch al als onderdeel van de dagelijkse routine. Matten, of ze nu gehuurd of gekocht zijn, worden dus toch al gereinigd. De schoonloopzones die De Mattenzaak in haar programma heeft, behoeven geen chemische wassing en blijven representatief door regelmatig stofzuigen. Tevens bieden we een periodieke diep reiniging aan voor uw matten. Kijk bij onze onderhoud service voor meer info.

De projectwaardige schoonloopzones hebben een betere vuil vasthoudende structuur dan de huurmatten. De systeem matten hebben een structuur waarbij vuil onder het loopoppervlak wordt opgeslagen en voorkomen daarmee zelfs op de drukst belopen entrees dat het vuil verder in het gebouw wordt gelopen.

Wasbare matten hebben vaak een hoog vochtopname maar houden deze ook lang vast, waarbij het risico bestaat van versnelde groei bacteria en de matten gaan ruiken.

EEN GOED ENTREEMATTEN PLAN:

Entreematten zijn bedoeld om vuil en vocht van het schoeisel van uw bezoekers te verwijderen. Te korte matten kunnen vuil en vocht niet zo goed verwijderen als lange matten. Sommige matten zijn zo kort dat je er maar met één voet op stapt. Over sommige kun je zelfs helemaal heen stappen.  Idealiter heeft u twee soorten matten, die achter elkaar worden gelegd: Zone 1 matten en Zone 2 matten en bij extreem weer misschien zelfs nog extra matten: zone 3

Wat doet Zone 1 systeem mat? 

Dit is de eerste mat waar uw bezoekers op stappen. Deze mat heeft tot taak het grootste deel van het vuil af te schrapen. Het is zaak ervoor te zorgen dat elke voet ten minste twee keer contact maakt met de mat. Advies minimum looplengte = 2 meter. De primaire mat is dus de eerste lijn in het stoppen van vuil en vocht. De meeste primaire matten kunnen ook buiten worden geplaatst. Hiermee houdt u het ergste vuil en vocht buiten uw pand/woning en verbeterd daarmee uw leefklimaat. (ga naar entreematten)

Wat doet een  zone 2 droogloopmat?

Dit is het volgende oppervlak waar uw bezoekers op stappen, nadat de primaire mat het merendeel van het vuil heeft verwijderd. De secundaire mat is bedoeld om het vocht te verwijderen. Hiervoor zijn 2-3 stappen per voet nodig. Advies minimumlengte = 4 meter. De secundaire matten stoppen vooral fijn stof een vocht.  (ga naar droogloop matten)

Wat doet een  zone 3 tijdelijke droogloopmat? 

Deze matten zijn ideaal om extra neer te leggen op dagen dat de er veel verkeer is en het weer zorgt voor veel (vocht/sneeuw) inloop.  Deze matten liggen los en zijn voorzien van een anti-struikel rand aan 4 zijden. De Engelstalige noemen deze matten “Throw down mats” en dat dekt de lading je legt deze matten neer wanneer er behoefte is aan extra vuilvang. Ook is de “throw down mat” een uit gelezen mogelijkheid om een te communiceren en met uw klanten.  Logo, tekst, afbeeldingen er is zeer veel mogelijk.

WAAROM INVESTEREN IN ENTREEMATTEN?

UIT ONDERZOEK:

•Internationale onderzoeken tonen aan dat 80% van al het vuil komt via het schoeisel van bezoekers een gebouw binnen.

•Vuil en vocht op harde vloeren veroorzaken een veiligheidsrisico en veranderen tapijten in modderbanen.

Uit Zweeds onderzoek (“Den onda cirkeln” van Bo Zetterqvist) blijkt dat schoonmaakkosten

maar liefst 86% uitmaken van de kosten van vloerbedekking.

De kostenspecificatie over de gemiddelde levensduur van 7 jaar van vloerbedekking in een openbare /werk ruimte is als volgt:

86% Onderhoud

10% Aanschaf en installatie

4% Reparatie

80% van het aanwezige vuil in een gebouw wordt via de schoenzolen van buiten naar binnen gelopen.

Schoner leefklimaat begint bij een goede schoonloopzone!

Veiligheid & entreemat

AGevaarlijke situatie met losliggende mattenls vocht en vuil het gebouw worden ingelopen, kunnen harde vloeren gevaarlijk worden. Op natte dagen raken huurmatten verzadigd met water. Hoeveel kost het om een bezoeker schadeloos te stellen die op uw vloer uitglijdt?

Losliggende matten ZONDER primaire en secundaire matten verzadigen, bewegen en er komen kreukels in. Dit vormt een struikel risico en het voldoet niet aan de eisen.

Type schoonloopmatten / droogloopmatten informatie

Polypropyleen (PP): is een prijs aantrekkelijke slijtvaste vezel die veel wordt toegepast in matten. Polypropyleen is minder geschikt om vocht op te nemen dan bijvoorbeeld een polyamide vezel en heeft dan ook veel meer oppervlakte nodig om zijn werking te doen De polypropyleen vezel in een dikkere vorm wordt ook vaak gebruikt in borstelmatten. Voor huislijke toepassingen is dit prima, maar minder UV bestendig en slijtvast dan de duurdere onderstaande nylon vezel. Polypropyleen is niet geschikt als borstel voor project matige toepassingen. De STICKS AND STONES is van polypropyleen maar met een zeer hoge dichtheid. Daardoor is Sticks and Stones een sterke en stabiele tapijttegel en kan de zwaarste verkeersintenties aan. Een unieke tegel in zijn soort.

Polyamide (PA): Deze vezel is zeer geschikt om vocht van de schoenzool af te nemen. De mat met polyamide vezel trekt als het ware het vocht van de zool en verdampt het vocht later door luchtstroming. Hoe meer van deze vezel op de mat zit des te beter deze zijn werk doet. Tevens houdt de polyamide vezel fijnzand en stof van de schoenzolen en houdt deze vast. Het vuil kan worden verwijderd door de droge mat te stofzuigen. De dikte van de vezel en de inzet van de vezel in de schoonloop geeft de droogloopmat haar eigenschappen en uiterlijk.

Nylon: Deze vezel is zeer slijtvast, weerbestendig en wordt vaak gebruikt in de projecten als borstel. De vezel is duurder dan de polypropyleen vezel maar ook een stuk sterker en de donkere kleuren zijn ook zeer UV bestendig. De nylon 6.6 borstels zijn zeer goed toe te passen bij veel belopen entrees.

Katoen: Deze vezel is zeer geschikt om vocht op te nemen. De katoenen matten zijn als het ware omgekeerde dweilen. De katoenenvezel absorbeert vocht en vuil en neemt deze op. Katoen is minder slijtvast (pilt) dan de bovenstaande vezels en heeft een langere opdroog tijd en is daardoor minder geschikt voor druk belopen entrees.

Doordat het katoen vuil opslaat in de vezel blijft deze minder lang representatief dan een polyamide of polypropyleen schoonloop zone. De katoenen matten met een rubber rug zijn vaak wel wasbaar door de lokale wasserette afhankelijk van de maatvoering.

Back To Top
×Close search
Zoeken